Látogatás és megemlékezés KZ MAUTHAUSENBEN

Koncentrációs Tábor Felső-Ausztriában

  A Linztől 20 km-re fekvő Mauthauseni koncentrációs táborhoz vezető út a Duna partján visz, a környék gyönyörű, békés. Az idilli természetet, zöldellő dombokat látva nehéz elképzelni, hogy egy karnyújtásnyira vagyunk az egyik valaha létezett legkegyetlenebb náci munkatárborhoz, ahol emberek tízezrei pusztultak el borzalmas szenvedések között.



  A mauthauseni koncentrációs tábort azzal a céllal létesítették 1938-ban, hogy növelje az Anschluss során kibővített birodalom déli részén a fogolytábor-kapacitást és a tervezett háborúban a hadifoglyok elhelyezését megoldja. A helyszín megválasztásában fontos szerepet játszott az, hogy a Mauthausen környéki kőbányákból kitermelt jó minőségű építőanyagot a náci vezetés által tervezett grandiózus linzi presztízs-építkezésekhez használják fel, mely Linzet, Hitler kedvenc városát a náci kultúra és művészet központjává tette volna.
  A tábor első pillantásra úgy néz ki, mint egy hatalmas néma erőd a hegytetőn. Csoportunk az első foglyok által épített hosszú, magas fal mellett halad el és az SS garázsokhoz vezető bejárati kapun lépünk be a tábor területére, a garázsudvarba; itt kaptunk tájékoztatást a tábor történetéről. A hatalmas birodalmi sast, mely a tábor működése alatt végig ikonikusan a kapun trónolt, a tábor felszabadítása után 1945-ben az életben maradt rabok döntötték le.
  Az udvaron keresztül indulunk el felfedezni a lágert. Körben magasfolyosók az őrségnek, mindenhol szögesdrót és nyomasztó légkör. Elmegyünk a parancsnoki épületek mellett, fel a lépcsőn, a központi placcon megállva az egyik irányban, a bányák fele tekintve a különböző nemzetek emlékműveit látjuk a parkban, köztük a magyar emlékművet. Erre található az úgynevezett halállépcső is, amelyen olyan sokan hulltak el miközben az 50 kg-os köveket cipelték fel a több mint négyszáz keserves lépcsőfokos meredeken. Jobbra nézve egy nagy sötét kapu van, túloldalán a láger epicentruma, a barakkok és a fogolyélethez tartozó épületek. Az új rabok ezen a kapun léptek be a táborba, hogy alávessék magukat a „felvételi procedúrának”, azaz azoknak borzalmas kínzásoknak és megaláztatásoknak, melyeknek célja emberi mivoltjuk és végül életük teljes megsemmisítése volt.



  A fogolytábor részen, a kapun túl jobbra látható az úgynevezett siratófal. Nevét arról kapta, hogy itt sorakoztatták fel a fogvatartottakat sokszor órákra, cél nélkül, nyári hőségben vagy a jeges télben. Sokan haltak meg ennél a falnál. Jelenleg a különböző nemzetek emléktáblái találhatok a fal mentén.
Baloldalt a hálóként használt barakkok vannak, jobboldalt a funkcionális barakkok: a mosoda, fertőtlenítő, konyha, tábori börtön, betegszoba. A házsor végén lévő múzeumot végigjárva egyre valóságosabb képet kapunk azokról a kimondhatatlan eseményekről, amelyek a lágerben 7 éven át fék nélkül zajlottak és egyre kínzóbbak a kérdések: hogyan lehetett ilyen borzalmakat kitervelni és végrehajtani, kiket lehetett erre a feladatra fanatizálni, hol maradt az ellenállás, miért maradtak olyan sokan csendben, mit tehetünk, hogy ez soha ne ismétlődjön meg? A korabeli személyes és lágerbeli tárgyakon, emlékeken, fényképeken, videókon keresztül bemutatott történelem nem hagy kételkedésnek helyet, hogy a borzalom valóságosan megtörént.
  A pincében levő gázkamrában és a krematóriumban, a levegőtlen betontermekben, ahol olyan sok ember életének utolsó perceit töltötte, már csak pillanatokat tud maradni az ember. Az elhunytak neveinek ezreit megindultan nézzük.






  Utoljára lerójuk tiszteletünket a parkban létesített Magyar Emlékműnél, a Radnóti vers felolvasása után megemlékezünk Magyarországról és Izraelről is. Lehelyezzük kavicsainkat és elindulunk haza.

Publikálta: Szilasi Ágnes

Fotók: Kiss Ferenc és Nagy Gábor

További képek: