A 16. Budapesti Élet Menetén

"Zarándoklat az életért"

 Május 13.-án egy csoportunk részt vett az immár 16. alkalommal megrendezet Élet Menetén, Budapesten. A holokauszt áldozatainak emlékére megrendezett meneten több ezren vettek részt. Nagy megtiszteltetés volt ennek a közösségnek a részévé válni. Felemelő volt együtt emlékezni és emlékeztetni fiatalokkal és idősekkel. 

"Őrizzék meg annak a 600 ezer zsidónak az emlékét, akiknek az élete sosem teljesedhetett ki, s akiket úgy próbáltak eltörölni e föld színéről, hogy nyomuk se maradjon". 

Mondta Róna Tamás főrabbi a rendezvény megnyitóján.


 Egyesületünk, mint keresztény civil szervezet, következetesen kiáll a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás mellett. Ezért csak abban tudunk hinni, hogy Izraelnek, mint Isten, Ábrahám által kihívott népének, volt és van a létezéshez joga. Annak ellenére, hogy sokszor sokan próbálták elpusztítani, többek között a rendezvény helyszínein is százakat és ezreket lőttek a Dunában, idén Izrael állama mégis 70. születésnapját ünnepli, közel kétezer év után. Azon a földön, amit a Teremtő, Ábrahámnak adott, amikor az hit által követte Őt. 
 Ma mégis azt látjuk, hogy egyes államok újra létezésében fenyegetik Izraelt és népét. Meg azt is látjuk, hogy más népek ezt ismételten elnézik és elhallgatják. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy idén részt vegyünk ezen a rendezvényen, ezzel is demonstrálva azt az értékrendet, amelyet Egyesületünk is magának vall.







 Öröm volt látni, hogy Jószéf Amrani, Izrael államának nagykövete mellett, több ország budapesti nagykövete is képviselte országát a rendezvényen. Az Izraeli nagykövetúr megemlékezett arról, hogy egykor Budapest utcáin a halálba meneteltek az emberek, amikor a Dunába lőtték őket, vagy a gázkamrákban végeztek velük. Ezeket az emberi elme nem is képes felfogni. Fontos, hogy mi minden évben az Élet Menetével is ígéretet tegyünk arra, hogy soha többé! A rendezvényen a II. világháború Európai befejezéséről is megemlékeztek. 



 A menet a pesti oldalról indult a sófárok megfújásával, és a budai oldalon ért véget a Friedrich Born rakparton felállított nagyszínpadon. Itt mondta el beszédét Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány elnöke, valamint Amrani úr és Aharon Tamír a nemzetközi Élet Menete igazgatója is. Neves művészek emlékeztek meg a holokauszt borzalmairól. Rost Andrea, Székhelyi József, Pajor Tamás, Jávori Ferenc, Budapest Klezmer Band és egy 50 fős gyerekkórus színesítette a programot, mély érzelmeket kiváltva a tömegből.