Nemzeti identitás és egészséges közösségépítés Sukorón

Sukoró Túra 


 2018. május 1.-én a Fejér megyei Sukorón kirándultunk. A megye egyik legszebb települése a Velencei-hegység lábánál, a Velencei-tó északi partján található. A tizedik, általunk szervezett programon több mint negyvenen vettek részt. A kirándulás célja a természetjárás mellett a nemzeti identitás, és a közösség erősítésére is ki volt hegyezve.


  Túravezetőnk, Nagy Gábor, egyesületünk elnöke, népi viseletben vezette végig a közel 4 órás programon az résztvevőket. 
  Elsőként a Velencei-hegységre jellemző, és Sukorón is fellelhető Ingóköveket tekintettük meg. Ennek egyik leghíresebb példánya található Sukoró község határában, a Gyapjaszsák.



  Innen csodálatos kilátás nyílt a Velencei-tóra. A rövid beszámoló után, a tó és a hegység történetéről, átmentünk a Néprajzi házhoz, ahol Vera néni a ház gondnoka, két turnusban tudta csak végigvezetni az érdeklődőket, annyian voltunk. A ház megtekintése után, annak udvarán elénekeltük az Új Forrás együttes, magyar népi dallamokra írt Toborzóját.








  A Néprajzi ház után az Angelika-forrás felé vettük az irányt. Útközben több helyen megállva Isten Igéjéből olvastunk fel részeket. A sukorói szőlőhegyen a János evangéliumának azt a részét, ahol Jézus magát az igazi szőlőtőkének, az Atyát a szőlőművesnek és a tanítványokat a szőlővesszőnek nevezi. Az Éva-forrásnál szintén a János evangéliumból a negyedik részből az Úr Jézus beszélgetését a szamaria beli asszonnyal. Végül az Angelika-forrásnál a 104. Zsoltárt, remélve, hogy a résztvevők nem csak fizikális, hanem szellemi felüdülésben is részesülhettek a programon.
 A túra után autókkal átmentünk a szomszédos faluban található, 12 méter magas Miskahuszárhoz.

További képek:

Fotók: Nagy Gáborné és Humai Zsolt